Wickmayer in tranen: "Mijn straf is onmenselijk"

Yanina Wickmayer heeft tijdens een persconferentie tekst en uitleg gegeven bij haar schorsing. Ze was bijzonder hard voor het antidopingsysteem van de Vlaamse Gemeenschap, dat "in de pratijk helemaal niet werkt".

ikerremans

"Het antidopingsysteem is in theorie wel ok, maar in praktijk helemaal niet, zeker niet als het onschuldigen veroordeelt", aldus Wickmayer.

Niet bezig met regelgeving

Wickmayer werd door het Vlaams Doping Tribunaal (VDT) voor een jaar geschorst omdat ze drie inbreuken heeft gepleegd tegen het systeem van de whereabouts, het doorgeven van de verblijfsgegevens.

"Omdat ik niet in de top 50 stond, hield het programma van het Wereldantidopingagentschap me niet bezig. Ik kende ook niets van de Vlaamse regelgeving. Toen er twee inbreuken achter mijn naam stonden, heb ik me geïnformeerd en heb ik een login en een paswoord gekregen om op de site te geraken."

"Ik begrijp niet waarom ze me niet rechtstreeks hebben proberen te contacteren, toen ze merkten dat hun aangetekende brieven teruggestuurd werden omdat ik niet thuis was", vertelde Wickmayer geëmotioneerd.

'Onmenselijk'

Wickmayer probeert voorlopig niet te veel na te denken over wat er zal gebeuren als ze ook in beroep geschorst blijft. "Nu laat ik mijn advocaten aan de zaak werken. Ik wacht af en probeer me met andere zaken bezig te houden."

"Ik sta 16de op de wereldranglijst en dat is dankzij het harde en eerlijke werk van de voorbije jaren. Hebben de mensen die me geschorst hebben daar wel al eens bij stilgestaan." Net zoals haar eveneens geschorste collega Xavier Malisse barstte ze tijdens de persconferentie in tranen uit.

"Ik heb mezelf niets te verwijten. Dat ik gestraft word omwille van administratieve en organisatorische redenen is onmenselijk en onsportief. Met het WADA ligt alles anders, daar kreeg ik een maximum aan informatie. Sporters zijn geen robots, maar mensen", aldus Wickmayer tot slot.