Elk jaar gaat 7 miljard euro verloren in ziekteverzekering

Door fraude en inefficiënt gebruik gaat er jaarlijks zeven miljard euro verloren in de ziekteverzekering. Dat beweert Paul Vincke, topman van het Europees netwerk tegen corruptie en fraude in de ziekteverzekering (EHFCN).

kscherpenberg

De zeven miljard euro weerspiegelt zowat dertig procent van de uitgaven in de Belgische ziekteverzekering. Slechts een klein deel van het verloren geld, komt er door fraude. Meestal gaat het dan om valsheid in geschrifte (vb. het uitschrijven van valse getuigschriften voor prestaties die niet zijn geleverd).

Het grootste deel van de zeven miljard euro vloeit weg door inefficiënt of oneerlijk gebruik van de ziekteverzekering. De vaccinatie van profvoetballers tegen de Mexicaanse griep is volgens Vincke een ideaal voorbeeld. "We zitten daar natuurlijk met een hele grijze zone waarvan men niet onmiddellijk kan zeggen dat er intentie is tot fraude, maar het is net die grijze zone die leidt tot dat grote bedrag van 7 miljard."

Ondanks alles meent Vincke wel dat België bij de beste leerlingen van de klas hoort in verband met fraudebestrijding in de ziekteverzekering.