Freddy Horion overgeplaatst naar gevangenis van Hasselt

Freddy Horion, een van Belgiës meest beruchte criminelen, werd onlangs op vraag van zijn advocaat overgebracht van de gevangenis van Brugge naar de strafinstelling in Hasselt. Dat meldt zijn advocaat Vincent Vereecke.

wverhaert

Wandeling

Horion diende enkele maanden geleden een klacht in omdat hij niet meer op de grote koer van de gevangenis van Brugge mocht wandelen. De zestiger, die al een verleden van 2 geslaagde ontsnappingen en 3 mislukte pogingen heeft, werd het uit veiligheidsoverwegingen verboden te wandelen op de open koer. Hij kreeg enkel een dagelijkse luchtbeurt op een klein koertje, dat beschermd wordt door een rooster.

De rechter oordeelde onlangs dat een wandeling op de grote koer in Brugge wel degelijk een veiligheidsrisico zou inhouden. Daarop ging Horion in beroep. Volgens zijn advocaat heeft Horion nu echter een normaal regime en is het beroep bij de Raad van State "in principe niet meer nodig".

'De Zonnebril' vermoordde in totaal zes mensen. Winkelierster Lichachevsky was zijn eerste slachtoffer. In 1979 bracht hij, samen met zijn kompaan Roland Feneuille, een vijfkoppig gezin uit Sint Amandsberg om het leven. Die gruwelijke daad voerden ze uit voor amper 4.000 fank.

Levenslang

Horion werd in 1980 veroordeeld tot de dood. Zijn straf werd echter omgezet in levenslang. In 1982 zette hij het land op zijn kop door te ontsnappen. Hij werd na anderhalve maand weer gevat.

Meer over Hasselt