thumbnail: null
thumbnail: null

Dedecker: "De Fauw is kapotgemaakt door het milieu

“Dimitri De Fauw is kapotgemaakt door het milieu. Zodra dat milieu wist dat hij pentito was, werd hij uitgespuwd." Dat zegt Jean-Marie Dedecker. Nu De Fauw overleden is, ziet Dedecker er geen graten meer in om zijn bronnen bekend te maken.

ikerremans

Dedecker heeft naar eigen zeggen tapes in zijn bezit waarop De Fauw verklaringen aflegt over het dopinggebruik bij Quick.Step. Dedecker maakt het nieuws nu bekend, nadat 28-jarige wielrenner vorige week zelf uit het leven stapte.

Afkicken

“Hij heeft mij verteld dat er IGF gespoten werd, dat er kleine dosissen epo gespoten werden. Hij heeft mij verteld dat ze op stage waren in Benidorm, dat er twee renners moesten afkicken, dat er één stond te dansen met de brandblusser, dat ze twee dagen in bed moesten blijven. Dat heeft hij allemaal verteld.”

Het was onder meer de getuigenis van De Fauw die gepubliceerd werd in Het Laatste Nieuws in de artikelenreeks over het dopinggebruik bij Quick.Step. Journalist Maarten Michielsen werd onlangs nog veroordeeld voor die artikels.

Niet meer aan de bak

Nadat De Fauw ontmaskerd was als pentito kwam hij nergens meer aan de bak. "Ik ben met hem bij toenmalig topsportmanager Ivo Van Aken geweest om hem een plaats te bezorgen in het peleton, maar niemand wou hem. Een sportdirecteur heeft hem gezegd: 'Verklikkers moeten wij niet hebben'."

Dedecker is toen al naar toenmalig minister van Sport gestapt om aan te klagen dat een pentito of spijtoptant niet genoeg beschermd wordt in Vlaanderen.

"Frank Vandenbroucke is gestorven door het gebruik van doping, Dimitri De Fauw doordat hij weigerde in het systeem mee te draaien. Het lot van die twee jongens is veel erger dan wat er gebeurd is met de whereabouts", aldus Jean-Marie Dedecker.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Lees meer