Kinderprostitutie neemt toe op Filipijnen

De crisis doet de kinderprostitutie toenemen op Mindanao, een van de grote eilandengroepen van de Filipijnen. Dat zeggen organisaties die met de jonge slachtoffers werken.

wverhaert

Anne (haar naam is veranderd) is amper veertien en zit sinds vorig jaar in het beroep. Ze werd samen met haar even jonge vriendin Sarah gerekruteerd door een oudere vrouw uit haar buurt. Of ze geen zin hadden 200 peso’s (3 euro) per dag te verdienen door te helpen bij barbecues in de stad?

Voor Anne was dat veel geld. Ze leefde sinds haar geboorte bij haar grootouders; haar moeder was amper veertien toen ze Ann kreeg. Niemand van de familie heeft vast werk.

Bar

Anne en Sarah belandden in een bar in Santo Tomas, een plaatsje waar veel arbeiders van banenplantages en bewakers van een grote gevangenis hun vrije tijd doorbrengen. In hun bar werken er nog meer jonge meisjes, net als in een bar een beetje verderop.

De frêle Anne is gelukkig niet helemaal hulpeloos overgeleverd aan haar gespierde klanten. Ze is lid van Lawig Bubai, een organisatie uit de stad Davao die het opneemt voor prostituees. Lawig Bubai leert vrouwen en meisjes onder meer "overlevingstechnieken" aan - ze kunnen een klant een condoom omdoen zonder dat die daar iets van merkt. Ze horen ook waar ze nog op moeten letten om niet besmet te raken met seksueel overdraagbare aandoeningen.

Steeds jonger

Belen Antoque, de voorzitster van Lawig Bubai, zegt dat haar organisatie er dit jaar zeker dertig nieuwe leden heeft bij gekregen. Van hen zijn er 27 jonger dan achttien. "In alle leeftijdsgroepen komen er prostituees bij, zelfs bij de kinderen", zegt Antoque. Lawig Bubai verenigt nu 630 vrouwen en meisjes, en daarvan is tien procent nog niet volwassen.

Volgens Antoque zijn de pooiers actiever dan vroeger, en komen er in de stad, een belangrijke toeristische trekpleister, ook steeds meer plaatsen waar klanten een meisje kunnen oppikken.

PD (IPS)

Meer over Filipijnen