Berlijn herdenkt val van de Muur

De Duitse hoofdstad Berlijn staat vandaag helemaal in het teken van de 20ste verjaardag van de val van de Muur. Verschillende wereldleiders zijn in Berlijn aanwezig voor de feestelijkheden.

jrosquin

Exact 20 jaar geleden werd de muur gesloopt die Oost- van West-Berlijn afscheidde. Zo kwam er een definitief einde aan het communistische bewind in Oost-Europa en meteen ook aan de Koude Oorlog.

Over een lengte van 1,5 kilometer, op het voormalige traject van de Muur, wordt een constructie opgetrokken van 1.000 muurtjes van piepschuim van 2,5 meter hoog, die vandaag symbolisch als dominostenen worden omgeduwd. De eerste duw zal gegeven worden door de Poolse oud-vakbondsleider en -president Lech Walesa en de Hongaarse ex-premier Miklos Nemeth.

Bekijk foto's van verleden en heden:

Feest van de vrijheid

Voorts vindt er ook nog eens historische wandeling plaats, waarbij onder meer Bondskanselier Angela Merkel, ex-Sovjetpresident Michail Gorbatsjov en Lech Walesa de vroegere grens aan de Bornholmer Straße zullen oversteken.

Het echt hoogtepunt vindt echter vanavond plaats aan de Brandenburger Tor. Daar wordt het Feest van de Vrijheid georganiseerd, in aanwezigheid van de staats- of regeringsleiders van alle EU-lidstaten, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en de Russische president Dmitri Medvedev.

Lees ook het standpunt van redacteur Paul De Bruyn: 'Europa heeft na val van muur te veel tijd verloren'

Meer over Berlijn