Lech Walesa mag de Muur na 20 jaar nog eens slopen

Berlijn en de rest van de wereld vieren vandaag de twintigste verjaardag van de val van de Muur. Precies twintig jaar geleden ging de tot dan toe hermetische afgesloten grens tussen West- en Oost-Duitsland open. De val van de Muur luidde ook het einde in van de Koude Oorlog, het conflict tussen het kapitalistische Westen en het communistische Oostblok.

ghouben

Solidarnosc

Centraal in de viering maandag staat het omduwen van ongeveer 800 dominostenen. De man die het eerste van de symbolische muurstukken - gemaakt van styropor, een soort isolerend schuim - mag omduwen is Lech Walesa.

Walesa is de voormalige leider van de Poolse vakbond Solidarnosc. Hij werd boven oud-Sovjetleider Michael Gorbatsjov verkozen voor deze symbolische daad omdat hij met zijn vakbondsbeweging in het Poolse Gdansk de eerste aanzet gaf tot de val van het communisme. Michael Gorbatsjov droeg er nadien met zijn gematigde politiek toe bij dat de betonnen Muur ook echt kon gesloopt worden.

Nog landen met muren

De symbolische muur die maandagavond valt, is anderhalve kilometer lang en ligt tussen de Rijksdag en de Potsdamer Platz. De blokken zijn beschilderd met kunstwerken die de afgelopen dagen honderdduizenden bezoekers lokten. Vooral Duitse scholieren beschilderden de stenen. Maar op initiatief van het Goethe Instituut werden ook kunstenaars, intellectuelen en jongeren om een bijdrage gevraagd uit landen waar nog muren staan, zoals Korea, Cyprus en Israël.

Afgelopen weekend is al een restant van de echte Muur, East Side Gallery, officieel heropend. Het gaat om een door kunstenaars beschilderd stuk Berlijnse Muur aan de Mühlenstrasse, dat na twintig jaar grondig werd gerestaureerd.

Meer over Berlijn