Aanstelling Europees president pas donderdag verwacht

Maandag moet er nog geen duidelijkheid verwacht worden over wie de post van Europees president toegeschoven krijgt. Dat zei de voornaamste kanshebber Herman Van Rompuy op het partijbureau van CD&V.

jrosquin

Van Rompuy wordt overal getipt als de allereerste president van Europa. Achter de schermen wordt ernstig aan hem getrokken, maar volgens Van Rompuy zal er ook dinsdag nog overleg worden gevoerd tussen staatshoofden en regeringsleiders, onder leiding van de Zweedse premier Frederik Reinfeldt.

Die politieke tenoren komen elkaar tegen op de herdenking van de val van de Muur in Berlijn, nu 20 jaar geleden. Donderdag zou er dan een laatste top plaatsvinden, waar de knoop definitief moet worden doorgehakt.

Geen karaktermoord op Van Rompuy

In ons land denken ze al volop na over de gevolgen van een nakend vertrek van Van Rompuy. Uit verschillende hoeken komt er tegenkanting tegen ex-premier Yves Leterme, maar de Christendemocraten zijn alvast niet van plan om hem zomaar te laten vallen.

"Wij zijn niet van plan om een karaktermoord op hem te laten plegen", aldus Vlaams parlementslid Carl Decaluwé.

Studie: Van Rompuy goede president

Uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen blijkt overigens dat Van Rompuy over de juiste eigenschappen beschikt om leider van de Europese Unie te worden. Dat blijkt wanneer Van Rompuy's woorden worden geanalyseerd volgens de Amerikaanse Leadership Treat Analysis-techniek.

Uit het profiel dat de studie oplevert blijkt dat het imago van de premier bevestigd wordt als iemand die onderhandelt om problemen op te lossen en die niet gedreven is door machtswellust en prestige. Hij is daarmee de geknipte leider om op dit moment de Europese Unie te leiden.

Meer over Carl Decaluwé