Eerste iPhone-virus stuurt Rick Astley langs

Sommige Australische eigenaars van een iPhone krijgen ongevraagd Rick Astley op hun schermpje. Het eerste virus op de populaire telefoon van Apple blijkt een klassieke internetgrap.

ghouben

Het virus is wel echt. 'Ikee', zo noemt het zichzelf, is een 'rickroll': Elke besmette iPhone krijgt de Britse zanger Rick Astley - in de jaren '80 van vorig eeuw immens populair - en de boodschap "Ikee is never going to give you up" als wallpaper.

Een rickroll is de naam voor een internetgrap waarbij het de bedoeling is de argeloze surfer te laten klikken op een link die uitkomt op de clip van de plastieken Astley-song 'Never Gonna Give You Up'.

Gekraakte firmware

De worm kan alleen binnen in iPhones met gekraakte firmware. Hierdoor kunnen gebruikers toegang krijgen tot de bestandsstructuur van de telefoon. Na infectie met Ikee gaat de kwaadaardige software op zoek naar andere iPhones in hetzelfde netwerk en infecteert die ook. Behalve een veranderde achtergrond zou de worm onschadelijk zijn.

Momenteel zijn er alleen in Australië gevallen van Ikee gemeld. Het virus doet sterk denken aan de kraak die een Nederlandse jongen van zeventien vorige week uitvoerde. Hij bewees dat hij gehackte iPhones van op afstand kan kraken wanneer het standaard root-wachtwoord (Alpine) niet is gewijzigd.