Stress op jonge leeftijd veroorzaakt blijvende genetische schade

Veel stress bij jongeborenen leidt tot genetische veranderingen en uiteindelijk tot gedragsveranderingen. Tot die conclusie komen onderzoekers op basis van een studie op muizen.

ghouben

Gestresseerde jonge muizen maken hormonen aan die hun genetisch materiaal aantasten en leiden tot gedragsverandering later in hun leven. Volgens het onderzoek aan het Max Planck Instituut voor Psychiatrie in Munchen vertonen muizen met een gestresseerde jeugd meer geheugenproblemen en minder aanpassingsvermogen.

Onderzoeksleider Christopher Murgatroyd legt voor BBC News uit dat stress als het ware het gedrag over langere tijd programmeert.

Scheiden van ouders

De jonge muizen werden gedurende 10 dagen enkele uren per dag van hun ouders gescheiden en ondergingen daardoor een milde vorm van stress.

"Het mechanisme werkt in twee stappen. Gestresseerde muizen produceren stresshormonen. Die hormonen zorgen voor een blijvende wijziging in één bepaald gen, verantwoordelijk voor de aanmaak van het hormoon vasopressine. Bij stress wordt dit gen geprogrammeerd om blijvend meer vasopressine aan te maken."

En mensenkinderen?

De onderzoekers konden aantonen dat precies vasopressine de oorzaak is van geheugen- en aanpassingsrproblemen. Werd de aanmaak van vasopressine met medicatie aan banden gelegd, dan vertoonden de stressmuizen normaal gedrag.

Op basis van deze resultaten kunnen wetenschappers onderzoeken hoe trauma's en stress bij kinderen kunnen leiden tot gedragsproblemen en depressies.