Proces tegen 'financier van de Rwandese genocide' nog niet gestart

Het proces tegen voor het Brusselse hof van assisen tegen de Rwandees Ephrem Nkezabera is toch nog niet van start gegaan. De man die terecht moet staan voor zijn aandeel in de Rwandese genocide van 15 jaar geleden, is immers terminaal ziek en kan niet op het proces verschijnen.

jrosquin

Nkezabera wordt er van verdacht de volkerenmoord financieel te hebben gesteund. Hij zou op grote schaal middelen hebben vrijgemaakt om de extremistische Hutu-milities te ondersteunen. Hij heeft dan ook de bijnaam 'financier van de Rwandese genocide'.

Toen de oorlog voorbij was vluchtte Nkezabera naar Congo en vervolgens naar Nederland. Pas in 2004 werd hij opgepakt. Nkezabera was toen op familiebezoek in Brussel.

Te ziek

Het proces had normaal gezien morgen van start moeten gaan, maar Nkezabera is te ziek om naar de rechtbank te komen. Zijn advocaat weigert om hem bij verstek te veroordelen. Het is niet duidelijk wanneer het proces dan wel zal starten, als het al zover komt.

De Rwandese genocide uit 1994 kostte het leven aan 700.000 mensen. Vooral leden van de Tutsi-minderheid kwamen om, maar ook heel wat gematigde Hutu's behoorden tot de slachtoffers.

Na de oorlog werd het Hutu-regime wel door het door Tutsi's gedomineerde Patriottische Front gedwongen om op te stappen.