Vrouwen die intensief sporten zijn vaker onvruchtbaar

Vrouwen die intensief sporten lopen drie keer zoveel kans op vruchtbaarheidsproblemen. Maar eenmaal gestopt met intensief sporten worden deze vrouwen even gemakkelijk zwanger.

ghouben

Dat blijkt uit een onderzoek aan de Noorse universiteit voor wetenschap en technologie (NTNU). Volgens Medical News Today werden voor het onderzoek 3.000 vrouwen over hun sportregime ondervraagd tussen 1984 en 1986. Nadien werden ze tien jaar gevolgd om hun zwangerschappen te controleren.

Kwart raakt niet zwanger

Onderzoekster Sigridur Lara Gudmundsdottir vond bij twee groepen van vrouwen die een verhoogd risico liepen op onvruchtbaarheid, namelijk vrouwen die bijna elke dag sporten en degenen die dit doen tot ze helemaal uitgeput zijn. Van de vrouwen jonger dan 30 die het meest sportten, raakte een kwart het eerste jaar dat ze probeerden niet zwanger. Gemiddeld lag dit "faalpercentage" op 7 procent.

Maar die negatieve effecten zijn niet blijvend. De meeste sportieve vrouwen kregen wel kinderen. Vrouwen die het hardst trainden in het midden van de jaren '80 kregen uiteindelijk het meeste kinderen in de jaren '90.

Niet te missen