Gennez: "Liever geen 'reshuffle' in regering, maar verkiezingen"

De mogelijke aanstelling van Herman Van Rompuy (CD&V) tot president van Europa heeft twee kanten. Enerzijds wordt er doorgaans fier gereageerd op het feit dat een Belg die topjob krijgt. Anderzijds heerst er grote onduidelijkheid hoe het dan verder moet in België. Sp.a vindt alleszins dat nieuwe verkiezingen tot de mogelijkheid behoren.

jrosquin

Een nieuwe noodzakelijke 'reshuffle' binnen de federale regering, is voor sp.a-voorzitster Caroline Gennez geen goede oplossing. In 'De Ochtend' op Radio 1 pleit Gennez voor nieuwe verkiezingen.

Samenvallende verkiezingen

Die zouden de discussie over de nieuwe federale premier makkelijker moeten maken. Bovendien biedt die optie het voordeel dat er samenvallende verkiezingen kunnen zijn in 2014 als er vervroegde verkiezingen worden georganiseerd in juni 2010.

Eerder dan vervroegde verkiezingen ziet het er naar uit dat Yves Leterme terugkeert naar de Westraat 16. Gennez is daar echter niet happig op. Leterme heeft immers een zwak communautair profiel. "Ik vrees dat we dan weer naar totale chaos en instabiliteit gaan", klonk het.

Njet aan Reynders

Ook Didier Reynders kan niet op de genade van Gennez rekenen. "Hij is de slechtste minister van Financiën uit de naoorlogse geschiedenis", meent Gennez. Hem als premier van België is dus geen optie.

Meer over Caroline Gennez