AXA haalt 2 miljard euro vers geld op

De Franse financiële groep AXA gaat voor 2 miljard euro aan nieuwe aandelen uitgeven. De opbrengst moet dienen om overnames te doen, vooral dan in markten met een hoge potentiële groei.

jvangeyte

De huidige aandeelhouders krijgen voorrang bij de inschrijving. Voor elke 12 aandelen die ze reeds hebben, mogen ze een nieuw aandeel bijkopen tegen 11,90 euro. Die prijs ligt 27,9% onder de slotkoers van het AXA-aandeel op de beurs van Parijs van vorige vrijdag.

De inschrijvingsperiode loopt van 10 november tot 23 november. Wie niet wenst deel te nemen, kan zijn inschrijvingsrechten verkopen. De grootste aandeelhouders (AXA Assurances IARD Mutuelle, AXA Assurances Vie Mutuelle - samen 14,29% - en BNP Paribas (5,36%) en Schneider Electric (0,47%) doen alvast mee aan de kapitaalverhoging.

Azië

Intussen is AXA een procedure gestart om de Aziatische activiteiten van zijn gedeeltelijke dochter AXA Pacific Holdings volledig in eigen handen te krijgen. De Australische en Nieuw-Zeelandse activiteiten zouden dan weer worden doorgeschoven naar de Australische vermogensbeheerder AMP.

JVG