Klimaatakkoord weer wat verder weg

Het bereiken van een klimaatakkoord volgende maand in Kopenhagen is sinds dit weekend nog minder waarschijnlijk. De tweedaagse top van de ministers van financiën van de G20-landen in Schotland leverde geen concrete resultaten op, integendeel. De tegenstelling tussen de ontwikkelingslanden en de rijkere landen werd alleen maar bevestigd.

ghouben

In het Schotse St.-Andrews werd ondermeer gepraat over de vraag hoeveel geld de ontwikkelingslanden moeten krijgen om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Over concrete bedragen is men het niet eens geraakt.

VS dwarsligger

Een Europees voorstel om een fonds van 100 miljard euro op te richten, werd vooral getorpedeerd door de BRIC-landen, dat zijn Brazilië, Rusland, India en China. Volgens de Duitse minister van financiën Schäuble zijn de ontwikkelingslanden niet bereid om mee te betalen aan dat klimaatpakket. Maar de grote dwarsligger in deze kwestie blijven de Verenigde Staten, die geen concrete bijdrage aan het voorgestelde klimaatfonds willen leveren.

Weinig actie

In de slotverklaring staat slechts dat de twintig landen actie ondernemen tegen klimaatverandering en zullen werken aan een 'ambitieuze uitkomst' in Kopenhagen.

In Kopenhagen moet volgende maand onder de vlag van de Verenigde Naties een opvolger worden gesmeed van het Kyoto-akkoord, dat in 2012 afloopt. Kopenhagen belooft even vrijblijvend te worden als Kyoto.