Bloedbad op Texaanse legerbasis met Belgisch "cop killer gun"

De Amerikaanse majoor Nidal Hasan, die donderdag 13 militairen doodschoot op de basis Fort Hood, gebruikte een Belgisch wapen van FN. De moorden doen de roep om verbod op het wapen aanzwellen.

ghouben

In de Amerikaanse media is commotie onstaan rond het handvuurwapen waarmee majoor-psychiater Nidal Hasan zijn moordraid uitvoerde op de militaire basis Fort Hood in Texas.

Hij vuurde ruim honderd kogels af met een FN 5.7 mm van de Belgische wapenfabriek in Herstal. Bij de introductie vijf jaar geleden op de Amerikaanse markt gingen al stemmen op om het wapen te verbieden.

"Cop killer gun"

Politievakbonden en verscheidene politici kantten zich tegen de verkoop van de FN FiveSeven. FN Herstal pakte er toen op zijn website mee uit dat de kogels die door het wapen worden afgevuurd van op een afstand van 200 meter zonder moeite kogelvrije vesten kunnen doorboren.

Het wapen kreeg in Amerika al snel de bijnaam ‘cop killer gun’. FN paste intussen zijn website aan. Het wapen is het favoriete pistool van de Mexicaanse drugkartels. Volgens werknemers in Amerikaanse wapenwinkels kunnen soldaten zonder strafblad het pistool zonder veel problemen kopen.