Jongeren op de bres voor De Maten

Het voorbije weekend hebben zo’n dertig jongeren uit Vlaanderen een handje toegestoken tijdens beheerswerken in het natuurreservaat De Maten in Genk. Het initiatief gaat uit van de Jeugdbond voor Natuur en Milieu en Natuurpunt Vlaanderen.

Het 320 hectare groot natuurreservaat met 35 vijvers is erkend als vogelrichtlijngebied. Om te voorkomen dat de authentieke Limburgse heide wordt ingepalmd door bos moeten er geregeld beheerswerken uitgevoerd worden. “Dat wil zeggen dat we overwoekerende boompjes en struiken er tussen uit halen”, zegt Jaak Luys van Natuurpunt Genk.

“Een deel van die takken en boompjes wordt gebruikt om een natuurlijke haag aan te leggen. De rest gaat de hakselaar in. Maar dat betekent heel wat werk in zo’n groot gebied. Daarom is het van belang dat we af en toe ook wat hulp krijgen. En daar zijn we deze jongeren dankbaar voor.”

Volgens Luys wordt het gebied gebruikt door duizenden trekvogels die er neerstrijken voor voedsel of overnachting. “Maar dankzij de aanwezigheid van beestjes als de rugstreeppad, planten zoals de zonnedauw en vogels zoals de roodborsttapuit is het gebied erkend als een habitatgebied.”

De jongeren konden overnachten in de lokalen van de Scouts Termien.

CN


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio