Wickmayer gaat drie keer in beroep tegen schorsing

Yanina Wickmayer gaat op drie niveaus in beroep tegen haar schorsing voor een jaar: op Belgisch niveau, op Europees niveau en op het niveau van het TAS. De kosten van een beroepsprocedure bij dat TAS zouden veel beter meevallen dan gedacht.

wverhaert

De tennisster reageerde zondagavond in 'Sportweekend' voor het eerst op haar schorsing. "Ik heb het nieuws om twee uur 's nachts gehoord. Ik heb heel het hotel bijeengekrijst en ben twee dagen niet gestopt met wenen. Sinds juli is elke dag in mijn whereabouts in orde. Ik heb ook nooit een controle gemist of geweigerd."

Whereabouts

Wickmayer heeft drie inbreuken gepleegd tegen het systeem van de whereabouts, het doorgeven van haar verblijfsgegevens. Ze werd door het Vlaamse Dopingtribunaal veroordeeld tot een schorsing van 1 jaar. Het nummer achttien van de wereld zegt dat ze in de fout ging omdat ze maar niet ingelogd raakte op het systeem. Toen de aangetekende brieven met een aanmaning in haar bus staken, was ze naar verluidt in het buitenland.

Wickmayer was aan de slag op de B-Masters in Bali, maar moest door haar schorsing het toernooi vroegtijdig verlaten.

Beroep TAS niet duur

De 20-jarige Kempische legt zich niet neer bij haar schorsing. Ze gaat op drie niveaus in beroep: het Belgische, het Europese en bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS).

Zowel Xavier Malisse als bokser Sugar Jackson zeiden al dat een procedure bij het TAS niet tot hun mogelijkheden behoort, wegens te duur. Dat klopt niet zegt Matthieu Reeb, algemeen secretaris bij het TAS.

De beroepsprocedures bij het TAS zijn gratis, met uitzondering van een dossierkost van 500 Zwitserse frank. Ook de gerechtskosten zullen de partijen in geen geval moeten betalen. Wel zijn er de advocaatskosten, maar die kunnen deels worden terugbetaald worden wanneer de partij in het gelijk wordt gesteld, aldus Reeb, die belooft dat de beroepsprocedures binnen de vier maanden zullen behandeld worden.

WTA: "Systeem versoepelen"

Andere positieve signalen kwamen er onder meer van minister van Sport Philippe Muyters (N-VA), die de geschorste sporters financieel wil steunen bij hun beroepsprocedures.

De internationale vrouwentennisbond WTA zegt dan weer dat het het systeem met de 'whereabouts' wil versoepelen voor tennissers.

Lees ook: Muyters wil dopingreglementering herbekijken

Meer over Xavier Malisse