Iran wil uranium in eigen land houden

Iran weigert zijn verrijkt uranium naar het buitenland te sturen in ruil voor brandstof voor zijn onderzoeksreactor in Teheran. Dat heeft de voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken van het Iraanse parlement zaterdag bekendgemaakt.

jlenaerts

"Het is niet voorzien om een deel van de 1.200 kilogram laag verrijkt uranium naar de andere partij te sturen om brandstof te krijgen. Daar is geen sprake van, of het nu op geleidelijke manier is of in een keer. Momenteel zijn onze experts aan het kijken hoe de brandstof verkregen kan worden om het probleem op te lossen", aldus Alaeddine Boroujerdi. De commissievoorzitter zei ook dat de Iraanse vertegenwoordiger met het Internationale Atoomagentschap onderhandelt om een oplossing te vinden.

Ruil

Op 21 oktober legde het Atoomagentschap tijdens een vergadering tussen Iran, Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten een ontwerp van akkoord op tafel. Teheran zou verzekerd zijn dat het de nodige nucleaire brandstof voor zijn onderzoeksreactor zou krijgen, maar moest in ruil daarvoor zijn laag verrijkt uranium naar Rusland sturen. Rusland zou het verder verrijken en Frankrijk zou het omzetten naar nucleaire brandstof. Moskou, Parijs en Washington gingen snel akkoord, maar Teheran wil het uranium nu niet verzenden.

Meer over Internationaal Atoomenergieagentschap