Mexicaanse griep eist eerste dode in Limburg

In het Virga Jesseziekenhuis in Hasselt is op 3 november een 55-jarige man overleden aan de gevolgen van de Mexicaanse griep. Het gaat om het eerste tot nog toe bekende dodelijke geval in onze provincie.

kscherpenberg

De man werd op 25 oktober naar het Virga Jesseziekenhuis gebracht. Volgens woordvoerder Luc Colla had de man “enkele risicofactoren” en werd hij opgenomen “als gevolg van complicaties.” Het is de eerste keer dat in het Virga Jesseziekenhuis een patiënt overlijdt als gevolg van de Mexicaanse griep. In Limburg zijn tot nog toe geen andere griepdoden bekend.

Uit de jongste cijfers van het Commissariaat Influenza blijkt dat het aantal nieuwe besmettingen in ons land minder snel toeneemt dan tijdens de afgelopen vijf weken. De laatste week werden er 50.415 nieuwe besmettingen officieel bekend. Sinds het uitbreken van de pandemie eind april zijn er in België 127.379 besmette personen geteld. Er zijn acht mensen overleden.

Het Virga Jesseziekenhuis heeft de griepdode niet gemeld aan het Commissariaat Influenza. “Dat is, op vraag van de ziekenhuizen, ook niet verplicht”, zegt griepcommissaris Van Ranst. “Ons controlesysteem is het mortaliteitscijfer, het totaal aantal overlijdens in ons land. Dat wijst op dit moment op ‘ondersterfte’. We weten dus dat de sterfgevallen door Mexicaanse griep nog steeds zeldzaam zijn.”

SofVa/NV

Meer over Hasselt