Ook Poetin misnoegd over afspringen Magna-deal

Het nieuws dat General Motors Opel nu toch niet van de hand doet, is ook als een bom ingeslagen in Rusland. Premier Vladimir Poetin heeft het over een minachting van de Amerikaanse bedrijven voor de Europese partners.

kscherpenberg

In de overeenkomst met Magna was ook de Russische bank Sberbank betrokken. Moskou meende dat de instap van Sberbank bij Opel een eenmalige kans was om een gunstige toegang te krijgen tot de westerse technologieën. Rusland had er lessen uit kunnen trekken om zijn noodlijdende auto-industrie te saneren.

Poetin zegt nu dat Rusland zijn conclusies zal trekken en bij toekomstige akkoorden rekening zal houden met "deze manier van handelen".

Gerechtelijke stappen

Toch benadrukt hij dat Rusland bereid blijft om met General Motors samen te werken. "GM heeft niemand gewaarschuwd, heeft met niemand gesproken, ondanks alle akkoorden die werden gesloten en de documenten die werden ondertekend", aldus Poetin. "Het is een goede les voor ons."

De woordvoerder van Poetin voegde er nog aan toe dat het consortium Magna/Sberbank moet onderzoeken of er gerechtelijke stappen ondernomen moeten worden.