“Ik draag een publiek geheim”

Gisteren werd Yvonne Dendooven (53) uit Genk op de Boekenbeurs door de lezeressen van tijdschrift Libelle uitgeroepen tot Vrouw van het Jaar. Al jaren zet Yvonne, die zelf verminkt is, zich in voor het aanvaarden van mensen met een zichtbare handicap. “De carrosserie is beschadigd, maar vanbinnen zijn we hetzelfde.”

Meningitis, hersenvliesontsteking, tastte op elfjarige leeftijd Yvonne’s gezicht aan. Ook haar vingers werden geamputeerd. “Iedereen heeft wel iets meegemaakt in zijn of haar leven, maar bij mij is dat onmiddellijk zichtbaar. Ik draag een publiek geheim. Met een zichtbare handicap geef je meteen een stuk intimiteit bloot. Tussen familie en vrienden zorgt dat niet voor problemen. Eens je die drempel over gaat, al is het maar om naar de bakker te gaan, dan volgen de blikken. Mensen weten echt niet hoe te reageren.”

Kleuterklas

Om daar iets aan te veranderen, richtte Yvonne in 2004 de vereniging Zichtbare Handicap op. Voor haar project dat kinderen in de laatste kleuterklas vertrouwd maakt met handicaps, en hen aanleert hoe ze er mee kunnen omgaan, wordt Yvonne nu beloond door Libelle. “Dat is een echte erkenning voor onze jarenlange strijd. Als we kinderen kunnen leren om met respect om te gaan met mensen die er anders uit zien, zullen ze dat in hun verdere leven ook doen. Dit project gaat verder dan mensen met een handicap. Of je nu dikker, dunner, jonger of ouder bent: iedereen is wij hij is.”

Respecteer de privacy van mensen met een handicap, aldus Dendooven. “Het is niet de bedoeling om in de rij van de kassa in de supermarkt persoonlijke details uit de doeken te doen aan iedereen die er om vraagt. Doe gewoon, dat is de boodschap. Bij mensen met een handicap is de carrosserie beschadigd, maar vanbinnen zijn we hetzelfde.”

SofVa


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio