BNP Paribas Fortis zorgt voor stevige winst Franse moedergroep

De Franse bankgroep BNP Paribas heeft in de eerste negen maanden van dit jaar een nettowinst geboekt van 4,467 miljard euro. Dat is 1,8% beter dan in de zelfde periode van 2008. Vooral het derde trimester was sterk. Het leverde een nettowinst op van 1,305 miljard euro, 44,8% meer dan in 2008. Met dank aan de Belgische tak BNP Paribas Fortis.

jvangeyte

De inlijving van BNP Paribas Fortis - de vroegere Fortis Bank - door de Fransen lijkt al goed te renderen. In het derde kwartaal van 2009 leverde de Belgische bank haar nieuwe Franse moeder al een winst op van 277 miljoen euro na belastingen.

Operationeel draaide BNP Paribas Fortis trouwens goed. De instelling zag de deposito's van haar klanten aandikken tot 65,9 miljard euro. Een bewijs dat het vertrouwen van de spaarders in de bank is weergekeerd.

Maar toch kwam de winstgroei in het derde kwartaal vooral van de divisie zakenbankieren, die zich richt naar dienstverlening aan grote bedrijven en verder de marktenzaal overkoepelt. Die leverde BNP in het derde trimester een brutowinst op van 1,2 miljard euro. Vorig jaar bleef de wijzer hier nog staan op 38 miljoen euro.

De Belgische staat is de grootste individuele aandeelhouder van BNP Paribas. Hij kreeg die positie in ruil voor de verkoop van Fortis Bank. Die werd immers door de overheid overgenomen toen ze dreigde te kapseizen.

JVG