Minister Smet wil meer mannen in het lager onderwijs

Mannelijke onderwijzers in het lager onderwijs zijn zwaar in de minderheid. Nauwelijks een op de vijf leerkrachten zijn van het mannelijke geslacht. Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) wil die 'vervrouwelijking', of 'ontmannelijking' aanpakken.

jrosquin

Minister Smet is voorstander van een evenwichtigere verdeling van mannen en vrouwen in het onderwijs. Steeds minder mannen kiezen ervoor om in het lager onderwijs voor de klas te staan en volgens Smet is dat te wijten aan het gegeven dat onderwijs door mannen als een 'zachte sector' wordt gepercipieerd. De job van leerkracht heeft volgens Smet ook onterecht aan aanzien ingeboet.

Overdracht anciënniteit

Hoe Smet het probleem concreet wil aanpakken is nog niet helemaal duidelijk. Één van de ideeën om de mannen naar het onderwijs te lokken is de overdracht van anciënniteit. Onder meer op die manier wil Smet mannen uit de privésector naar het onderwijs lokken.

Smet vindt het niet gezond dat leerlingen alleen vrouwen voor de klas zien staan. "Dat is geen representatief beeld van de samenleving." Volgens professor Marc Elchardus van de VUB tast het gebrek aan evenwicht tussen mannen en vrouwen de kwaliteit van het onderwijs niet aan.

Meer over Pascal Smet