Treinstaking kost 100 miljoen euro

Gisteravond om 22u begon er een staking van de spoorbonden waardoor er vandaag nauwelijks nog treinen rijden. De kosten van de 24 urenstaking kunnen volgens deskundigen oplopen tot 70 miljoen en mogelijk zelfs 100 miljoen euro.

jrosquin

Een exacte berekening is bijna niet te maken, maar 365.000 pendelaars moeten op een andere manier dan gewoonlijk op hun werk raken. “De doorsnee afstand die een pendelaar in België aflegt, bedraagt zowat 50 km. Als we uitgaan van een gemiddelde kostprijs van 20 cent per kilometer, komen we voor al die reizigers al op 36,5 miljoen euro”, zegt de Antwerpse transporteconoom prof. Evrard Claessens.

Lees ook: Treinverkeer bijna volledig lamgelegd door bonden

Toename wegverkeer

De werkgeversorganisatie Unizo rekent voor dat de NMBS door de staking 5,08 miljoen aan overheidsdotatie laat liggen. Daarbij komt een fikse toename van het wegverkeer. Als alle pendelaars die door de staking worden getroffen de auto nemen, neemt de kans op files met 30 tot 50 procent toe, zegt het Vlaams Verkeerscentrum.

“In het ergste geval rijden er tot 15 procent meer auto’s en lopen de files op tot een uur of zelfs anderhalf uur”, aldus Hajo Beeckman. Dat tijdverlies kost nog eens tientallen miljoenen. Hij raadt aan de auto zoveel mogelijk thuis te laten. Unizo eist nogmaals een minimale dienstverlening.

PDB

Meer over NMBS