Poelen en muurtjes voor zeldzame pad

Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren heeft in Voeren drie nieuwe poelen aangelegd en zeven bestaande poelen hersteld en omringd met muurtjes in de hoop dat de zeldzame vroedmeesterpad er beter kan overleven.

De vroedmeesterpad komt nog maar in vijf Vlaamse gemeenten voor, waaronder Voeren. Vroeger kwam de vroedmeesterpad in Voeren op 27 plaatsen voor. In het voorjaar werden 22 van deze plaatsen gecontroleerd en werd de pad op slechts twee van die plekken gezien. Tijd dus om in te grijpen.

“In Limburg wordt het dier ook wel ‘klükske’ genoemd, omdat zijn roep lijkt op klokkengeluid. Maar deze pad is toch het meest bekend om de broedzorg van de mannetjes: zij dragen de eisnoeren ongeveer vijf weken om hun achterpoten mee. Het is ook de enige amfibiesoort waarbij paring en het leggen van de eitjes buiten het water plaatsvinden”, vertelt Miranda Bemelmans van Regionaal Landschap.

“Overdag en ’s nachts heeft het beestje nood aan relatief warme ‘verstopplaatsen’. Het liefst van al verblijft hij in voegen en scheuren in muren of tussen steenhopen. Daarom hebben we rondom de poelen silexmuurtjes gemaakt waarin de vroedmeesterpad kan overwinteren. Stenen nemen overdag warmte op en geven die ’s nachts langzaam af.”

Nico MEENS


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio