Rusthuis en serviceflats achter Huis van de Stad

Het OCMW bouwt achter het stadhuis een woon- en zorgcentrum voor ouderen. Hierin komen 80 kamers, 20 serviceflats, een dienstencentrum, een dagcentrum en een ondergrondse parking voor 50 auto’s. De eerste steen is voor de lente van 2010, de eerste bewoner voor eind 2012. Kostprijs: 19 miljoen euro.

In Lommel hebben ze al een stadhuis zoals ze er nergens een hebben. Een ontwerp van wijlen Jo Crepain, sober en majestueus tegelijkertijd, voorzien van veel kunst en kristal, en zelfs een muur of twee in goud. Daar achter komt nu een rusthuis. Die tekeningen ogen op het eerste gezicht soberder.

“Goede architectuur is belangrijk”, vindt burgemeester Peter Vanvelthoven. “Als overheid moet je het goede voorbeeld geven, dan volgt de rest ook.” Deze keer mag het Gents architectenbureau 360 ontwerpen voor de stad. Opdrachtgever is het OCMW. De grond waarop het pand komt, is van de stad. “Dure grond, die op de privémarkt veel geld zou opbrengen. Wij hebben bewust gekozen om onze bejaarden hier te laten wonen, op 200 meter van de Markt, pal in het sociale leven. Ook dat is belangrijk voor de geestelijke gezondheid van ouderen.” Zal zijn vader naar hier verhuizen? “Nee, want dan zou zijn grasmachine mee moeten verhuizen”, lacht Vanvelthoven.

Het nieuwe rusthuis kost flink wat geld: 19 miljoen euro. Daarvan krijgen ze 6,2 miljoen van Vlaanderen en 247.000 euro van Limburg Sterk Merk. De rest - een dikke 12 miljoen - betalen ze zelf. Dankzij campings, vakantieparken, zand en bedrijven krijgen ze - vergeleken met andere gemeenten van deze grootte - flink wat geld in de stadskas. “Dat geld komt niet vanzelf binnen”, stipt Vanvelthoven aan. “We zijn ook financieel gezond omdat we goed besturen. We hebben in vijf jaar een derde van het bedrag dat we zelf moeten betalen bij elkaar gespaard. De rest lenen we.”

Groot huis

“We willen de eerste steen leggen in de lente”, zegt OCMW-voorzitter Jean Lavreysen. “In het najaar van 2012 moet alles klaar zijn.”

De architecten willen dat het rusthuis er zo huiselijk mogelijk uitziet. “We zien dit niet als een groot rusthuiscomplex met bewoners in kamers zoals in een ziekenhuis”, zeggen architecten Jan Mannaerts en Greet Houben. “Maar wel als een groot huis, een echte ontmoetingsplek. Daarom voorzien we twee binnentuinen en een patio.”

De bouw is ook milieuvriendelijk. Op het dak komt 574 m² zonnepanelen. De afvalinzameling gebeurt ondergronds, dat is mooier en stinkt niet. “De mensen zullen hun afval altijd kwijt kunnen en niet alleen op de momenten van huisvuilophaling.”

Rusthuis Hoevezavel blijft ook open. “Ook daar plannen we op termijn een nieuw gebouw.”

Celine LAVAERTS

Liliana CASAGRANDE


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio