Rechter verplicht eigenaars om Tiendenschuur te herstellen

De Hasseltse strafrechter heeft een echtpaar uit het Nederlandse grensdorp Reusel, eigenaar van de Kleine Hoeve (omstreeks 1700) en de Tiendenschuur (1492) in Tessenderlo, twee jaar de tijd gegeven om de twee verloederde en gehavende historische panden te herstellen.

Eerst dienen de meest noodzakelijke instandhoudingswerken te worden uitgevoerd, dan volgt een studieronde om daarna over te kunnen gaan tot de complete restauratie van de als monument geklasseerde site. Het paar verzuimde de voorschriften voor het onderhoud en de bescherming van erkende monumenten na te leven en is daarom tot een boete van 2.750 euro veroordeeld.

Het landbouwersgezin van Eekert-Lavrijsen, dat in en rond Tessenderlo 33 hectare grond bewerkt, kocht beide gebouwen aan in december 1994. In de panden werd materiaal gestockeerd. De jongste jaren raakten hoeve en schuur in verval. In november 2004 werd de schuur ook geteisterd door brand. Een instorting, veroorzaakt door waterinsijpeling, maakte in augustus vorig jaar het plaatje compleet.

De rechter heeft nu bevolen dat de meest dringende herstellingen moeten worden uitgevoerd en dat daarbij zo veel mogelijk de oorspronkelijke bouwmaterialen gebruikt moeten worden. De panden moeten gestut en geschoord worden en beveiligd tegen brandrisico’s, diefstal en vandalisme. Voorts moeten de eigenaars de gebouwen wind- en waterdicht maken. De begroeiing moet van de daken worden verwijderd.

Het Nederlandse paar voerde aan dat de gemeente Tessenderlo in gebreke was gebleven door eerst een procedure tot onteigening op te starten en voorts alles op zijn beloop te laten. “Het gemeentebestuur hoopt het goed voor niks te krijgen”, zegt de advocaat van de Nederlanders. Volgens de openbare aanklager heeft het paar altijd een Calimero-houding aangenomen: “Iedereen gaat in de fout behalve wij...” Na de brand van 2004 bleek dat er geen verzekering was.

Als het paar de opgelegde herstellings- en restauratiewerken niet laat uitvoeren voor het verstrijken van de opgelegde termijn van twee jaar, wacht hen een dwangsom van 250 euro per dag vertraging.

JaNi


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio