“Als het niet lekker is, mogen ze mij altijd de schuld geven”

Ergotherapiestudente Jade Houben (21) uit Sint-Truiden heeft als eindwerk een kookboek en bijbehorende website gemaakt voor personen met geheugenstoornissen.

“Een traditioneel kookboek is te moeilijk voor geheugenpatiënten. Dankzij mijn eindwerk kunnen ook deze mensen een lekker gerecht klaarmaken.”

Personen met een geheugenstoornis als apraxie slagen er niet meer in om complexe handelingen uit te voeren. Als zij in een kookboek lezen: ‘klop de eieren op’, staan ze met de handen in het haar. “In mijn boek deel ik die ogenschijnlijk eenvoudige handelingen nog eens op in verschillende stappen”, zegt Jade.

“Bovendien wordt elke stap vergezeld van een afbeelding die de kok of kokkin ook visueel duidelijk maakt wat er net moet gebeuren.” Dat opdelen gaat vrij ver. Zo wordt het maken van een croque-monsieur in net geen twintig plaatjes uit de doeken gedaan. “Voor wie niet bekend is met geheugenstoornissen als apraxie en afasie kan dat absurd klinken, maar die opdeling is echt wel nodig”, legt Jade uit. “Anders vergeet een geheugenpatiënt water bij de pasta te doen als die gekookt moet worden.”

Bachelorprijs

Voorlopig ligt het kookboek nog niet in de winkel, maar daar zou snel verandering in kunnen komen. Volgende vrijdag moet Jade het boek immers verdedigen voor een jury. Haar kookboek - dat ze schreef als eindwerk voor de studie ergotherapie - is geselecteerd voor de bachelor.be-prijs. “Als mijn boek daar wint, is de kans reëel dat er een uitgever op springt”, zegt Jade.

Een markt is er in ieder geval voor. “De patiënten met wie ik de recepten testte, waren dolenthousiast. Bovendien bestaat er nog geen gelijkaardig boek.” Het idee deed Jade op tijdens haar stage in het Heilig-Hart-Ziekenhuis in Tienen. Daar speelden ze al een tijdje met het idee om een kookboek voor patiënten met geheugenstoornissen te maken. “Tijdens mijn stage heb ik dat verder uitgewerkt”.

De recepten in het boek zijn allemaal van de hand van Jade. “Zelf gekozen. Als de gerechten niet lekker zijn, mogen de patiënten mij de schuld geven”, lacht de Truiense. Wie geïnteresseerd is in het boek, kan in afwachting van publicatie, al een kijkje nemen op de website, waar ook alle gerechten opstaan.

Ruben STEEGEN

www.houben-docet.be (site gaat volgende week online)


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio