Treinverkeer bijna volledig lamgelegd door bonden

Sinds 22 uur woensdagavond hebben de spoorbonden het werk neergelegd. De 24 urenstaking wordt volgens de spoorbonden "zeer goed opgevolgd, waardoor er zo goed als geen treinen rijden.

ikerremans

De ploegen die om 6 uur het werk hadden moeten aanvatten deden dat niet. De stakingsbeweging die door hun collega's woensdagavond werd ingezet, wordt dus goed opgevolgd. Ook het internationale spoorwegverkeer met de Thalys, de Eurostar en TGV ligt lam.

Reizigers dupe

De Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers is niet te spreken over de treinstaking waarvan de reizigers de dupe worden.

Unizo-topman Karel Van Eetvelt noemt het een "asociale overreactie van de vakbonden". Hij wil dat er een stakingsverbod komt tijdens de ochtendspits en de avondspits.

Herstructurering

De spoorvakbonden zijn tegen het voorstel om van de goederenafdeling B-Cargo, die verlies maakt, een apart filiaal te maken. Ook de geplande herstructurering zit de bonden dwars. Dinsdagavond zaten vakbonden en directie nog samen, zonder resultaat.

"We willen nu echt wel duidelijkheid in dit dossier, want met deze manier van werken staken we elke week tot in april", aldus Jos Digneffe van de socialistische vakbond ACOD.