Van Rompuy is de favoriet van Merkel en Sarkozy

Premier Herman Van Rompuy wordt steeds vaker genoemd als de eerste president van de Europese Unie. Er zou volgens het Franse persbureau AFP een consensus zijn gegroeid rond de persoon van de CD&V-politicus. Ook zou Van Rompuy de favoriet zijn van de Duitse premier Angela Merkel en van de Franse regeringsleider Nicolas Sarkozy.

wverhaert

"Niemand is tegen Van Rompuy en velen vragen hem om de post te aanvaarden", aldus een diplomaat.

Intussen worden Yves Leterme, Marianne Thyssen, Steven Vanackere en Jo Vandeurzen genoemd als mogelijke opvolgers als premier van België.

Compromissensmid

Afgelopen week werd al duidelijk dat veel lidstaten op de stoel van de 'Europese president' liefst een compromissensmid zien. Een kandidaat uit een klein of middelgroot land geniet de voorkeur boven een politieke vedette uit een grote lidstaat.

Wat met Blair?

De Britse oud-premier Tony Blair past niet in dat discretere profiel en dus lijkt hij kansloos - ook al herhaalde zijn opvolger Gordon Brown gisteren in het Lagerhuis dat hij Blairs kandidatuur blijft steunen.

Balkenende te zuinig

Andere opgedoken namen lokken zowel positieve als negatieve reacties uit. Zo speelt tegen de Nederlandse premier Balkenende dat hij een zo zuinig mogelijk Europees begrotingsbeleid wil.

Oost-Europese landen, die bij de subsidiepotten willen aanschuiven, zien de Nederlander daarom liever niet als voorzitter van de Europese Raad.

Ook andere 'kandidaten' - de Luxemburgse premier Juncker of de Oostenrijkse ex-kanselier Schüssel - hebben voor- en tegenstanders.

Alleen tegen Van Rompuy zou geen van de 26 partners bezwaar maken- zelfs de Britten niet, die eerder de Belgische premiers Dehaene en Verhofstadt als kandidaat-EU-commissievoorzitter torpedeerden.

Meer over Herman Van Rompuy

Aangeboden door onze partners