Romelu Lukaku wijst Anderlecht opnieuw de weg

Trainer Jacky Mathijssen heeft met zijn nieuwe club Lokeren niet kunnen stunten in het Astridpark. Zonder goed voetbal maar mét klasseflitsen van Lukaku en Suarez, klaarde Anderlecht de klus. Paars-wit blijft zo in het spoor van leider Club Brugge, Lokeren bengelt nog steeds onderin.

kscherpenberg

Het wedstrijdbegin was alles behalve een lust voor het oog. Lokeren was niet gekomen om het spel te maken en Anderlecht startte rommelig. Het feit dat paars-wit het moest rooien zonder de geschorste Boussoufa was daar ongetwijfeld niet vreemd aan. Suarez kreeg de zware taak om de spelbepalende rol van de Marokkaan over te nemen maar de Argentijn kon zijn stempel aanvankelijk niet drukken.

Slordigheden

In het eerste halfuur liet de recordkampioen slechts twee schuchtere pogingen noteren. De eerste was voor Van Damme maar die kopte de vrije trap van Kanu voorlangs. Nadien werd Lukaku goed weggestuurd door Suarez maar de voorzet van de puber werd door de mee opgerukte Biglia slecht geraakt.

Het Lokerse doel, verrassend genoeg niet verdedigd door Copa maar door Lazic, werd dus alles behalve bestookt. Copa, die in vorige matchen tegen Anderlecht telkens uitpakte met een handvol wonderbaarlijke saves, zat overigens geblesseerd in de tribune.

Dan kwamen de bezoekers een stuk gevaarlijker uit de startblokken. Met een beetje meer realisme hadden de Waaslanders eigenlijk moeten profiteren van de slordigheden bij paars-wit. Een uitstekende Proto hield echter de nul op het bord door pogingen van Tshimanga en Malki, allebei royaal ongemoeid gelaten door de Brusselse defensie, onschadelijk te maken.

Gemor

Het kritische Anderlechtpubliek begon al te morren bij zoveel onkunde maar de redding was dichterbij dan het flauwe spel liet vermoeden. Van Damme verstuurde eindelijk een goeie voorzet richting kleine rechthoek en daar sprong Lukaku hoger dan zijn bewakers.

De ruwe diamant lijkt elke week wat meer geslepen en mikte de bal net naast de paal binnen. Een voorsprong die uit de lucht kwam vallen voor de Brusselaars. Bevrijder van dienst was dus eens te meer het zestienjarig supertalent Lukaku. Die rechtvaardigde zo de keuze van Ariël Jacobs om zowel Frutos als De Sutter op de bank te laten beginnen.

Moed

Anderlecht putte moed uit de onverhoopte voorsprong en ging, met Lukaku en Van Damme in de hoofdrollen, op zoek naar de 2-0. Zowel vlak voor als na de pauze was het echter telkens net niet voor beide krachtpatsers.

Jacobs bracht vervolgens De Sutter voor Kanu en daardoor verhuisde Suarez naar de rechterkant. Die zijde beviel hem duidelijk beter dan de vrije rol op links want de Argentijn was er als de kippen bij om een steekballetje van Gillet voorbij Lazic te duwen: 2-0 en Anderlecht in een zetel na goed een uur spel.

Lokeren probeerde nog maar kwam niet verder dan een doelpunt dat werd afgekeurd wegens buitenspel. Voordien hadden de bezoekers al een strafschop geclaimd toen Ziv in de zestien gewillig over het been van Juhasz dook en was Proto nog een paar keer op de proef gesteld.

Laurent VERMEERSCH

Scheidsrechter: Bjorn Kuipers Toeschouwers: 22.814 ANDERLECHT: Proto, Gillet, Mazuch, Juhasz, Deschacht, Sare, Biglia, Van Damme, Kanu (60' De Sutter), Lukaku (81' Frutos), Suarez (76' Chatelle). LOKEREN: Lazic, Ziv, Doll, Strul, El Mouataz, Overmeire, Smajic, Mbayo, De Pauw, Tshimanga (64' Golan), Malki (79' Sokota). Doelpunten: 33' Lukaku 1-0, 66' Suarez 2-0. Gele kaarten: Suarez (fout), Mazuch (fout), Ziv (fout), Malki (fout).