Guido Eekhaut ontvangt Hercule Poirotprijs voor 'Absint'

Auteur Guido Eekhaut heeft de Hercule Poirotprijs anno 2009 in de wacht gesleept. Dat is de prijs voor de beste Vlaamse misdaadroman van de voorbije twaalf maanden.

kscherpenberg

Eeckhaut kreeg de onderscheiding voor 'Absint', zijn eerste thriller. De man schreef eerder vooral sciencefiction- en fantasyboeken.

"De roman is een verstandige mix van actie, dubbelspel, achtervolgingen, afpersing en geloofwaardige connecties tussen de Russische maffia en Hollandse financiële milieus", aldus de jury.

Luc Deflo

"Evenwicht is het sleutelwoord, soms ondersteunend door wat te veel details", klinkt het verder. "Die zijn wel dienstig om de plot voldoende intelligent te houden zonder onnodige kunstgrepen. 'Absint' is dan misschien niet de meest opwindende prijswinnaar, maar ongetwijfeld een van de meest bevattelijke en realistische van de laatste jaren.'

De andere genomineerden voor de prijs waren: Nellie Mandel (Rode aarde), Ludo Schildermans (Het pigment), Rudy Soetewey (Vrienden) en Lydia Verbeeck (Verzegeld).

Op de erelijst volgt Eekhaut Luc Deflo op. Aan de prijs, die werd uitgereikt op de Boekenbeurs in Antwerpen, hangt een prijskaartje van 5.000 euro vast.