Acteur Manu Verreth (69) overleden

Acteur Manu Verreth (69) is vrijdagavond in zijn slaap overleden in het UZ Gasthuisberg in Leuven, omringd door vrouw, dochter en schoonzoon. Hij was al een tijdje ziek. TV-kijkend Vlaanderen zal hem voor altijd herinneren als Jomme Dockx uit 'De Collega's', een legendarische reeks die de VRT vandaag nog steeds uitzendt.

kscherpenberg

Manu Verreth en tweelingsbroer René Verreth werden op 29 februari 1940 geboren in Mechelen. Samen besloten ze om toneel te gaan spelen. Zo waren ze jarenlang verbonden aan het Mechels Miniatuur Teater (MMT), nu bekend als 't Arsenaal. Manu was er ook een tijdje directeur.

Eind jaren 70 speelde Verreth mee in de tv-serie 'De Collega's'. In zijn grijsblauwe stofjas speelde hij op meesterlijke wijze classificeerder Jomme Dockx, vandaag nog steeds zijn bekendste rol. Die maakte hem onsterfelijk.

Verreth speelde ook enkele rollen in 'Het Pleintje', 'Flikken', 'Aspe' en 'F.C. De Kampioenen'.

Theater

Manu en zijn broer René presenteerden in 1987 samen de 'Pak de poen-show', waar ze televisiegeschiedenis schreven. Alles wat mis kon gaan, ging ook werkelijk mis en de uitzending liep in het honderd.

In september moest Verreth nog een reeks theatervoorstellingen afzeggen omdat hij ziek was. Hij leende toen zijn acteertalent aan Georges, een voorstelling over oudermishandeling. Zijn broer had het bewerkt voor Theater Waverland in Sint-Katelijne-Waver.

Lees ook: Manu Verreth ernstig ziek

Broer René aangedaan

De acteur leed al langer aan diabetes, maar dat was niet de oorzaak van zijn ziekte. Zijn broer René is in een eerste reactie aan onze redactie zwaar aangedaan. "We zijn er niet goed van. Wij komen zo meteen samen met de familie om mijn broer zijn begrafenis te regelen", zegt hij. Manu heeft zelf het scenario voor zijn afscheid geschreven. Die vindt plaats in intieme familiekring.

Teken het online rouwregister via inmemoriam.be

Bekijk een fragment met Manu Verreth als Jomme Dockx.

Of bekijk een fragment van de 'Pak de Poen Show', waarin Manu Verreth schitterde naast zijn broer Rene.