Belgische gevangenen kunnen naar Nederland dankzij akkoord

Belgische gevangenen kunnen in de toekomst hun straf uitzitten in de gevangenis in Tilburg. De Nederlandse staatssecretaris voor Justitie Nebahat Albayrak en minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) hebben hierover zaterdag een verdrag getekend.

jlenaerts

Na maanden van onderhandelen is er eindelijk een akkoord. Dat legt vast dat België, in afwachting van de bouw van nieuwe gevangenissen tegen 2012, 500 cellen huurt in het Nederlandse Tilburg. België zal hier jaarlijks 30 miljoen euro voor neer tellen. Albayrak en De Clerck hadden het zaterdag over "een unieke samenwerking".

Vluchtgevaar

Niet alle gevangenen komen in aanmerking om in Nederland opgesloten te worden. De gedetineerden mogen niet vluchtgevaarlijk zijn en zware criminelen blijven hoe dan ook in België.

De gevangenis in Tilburg wordt een vestiging van de gevangenis in Wortel. De cellen blijven op Nederlands grondgebied, maar België mag een directeur aanduiden. Gedetineerden die op verlof gaan, zullen eerst naar ons land vervoerd worden voordat ze vrij komen.

Sluiting

België kampt al langer met een enorm cellentekort terwijl onze noorderburen met overcapaciteit en onderbevolking zit. Even leken acht gevangenissen te moeten sluiten waardoor er 1.200 mensen hun job zouden verliezen. "De sluiting van gevangenissen kunnen we hiermee uitstellen", aldus Albayrak.

Lees ook: Meeste cipiers zijn weer aan het werk Lees ook: Pepperspray voor cipiers op komst?

Meer over Nederland