Grondlegger Chinese ruimtevaart overleden

De Chinese raketspecialist Qian Xuesen is overleden. Hij wordt nog steeds beschouwd als de grondlegger van de Chinese ruimtevaart.

jlenaerts

Qian Xuesen was 98 jaar oud, maar in China nog altijd een nationale held. Zonder hem zou er waarschijnlijk geen Chinees ruimtevaartprogramma zijn of in ieder geval niet van de omvang die het nu heeft.

Technologie

In de jaren 30 studeerde Qian Xuesen aan bekende Amerikaanse instellingen zoals het MIT in Massachussetts en CalTech in Californië. Hij speelde een rol bij het onderzoek naar de eerste kernbommen en het opvissen van Duitse rakettechnologie na de Tweede Wereldoorlog. Hij interviewde Duitse raketspecialisten zoals Werner von Braun, die later werd ingeschakeld in het Amerikaanse ruimtevaartproject.

Communisme

In 1949 vroeg Qian Xuesen het Amerikaanse staatsburgerschap aan, maar omdat toen de communisten in China aan de macht kwamen, lanceerde de Amerikaanse senator Joseph McCarthy zijn mensenjacht tegen iedereen die linkse sympathieën kon aanhangen.

Qian Xuesen werd een tijdje opgepakt, maar kon in 1955 terugkeren naar China. Daar kreeg hij de middelen om eigen raketten te bouwen. Hij ontwikkelde onder meer de militaire Zijdewormraket en de ruimteraket Lange Muur. Die laatste bracht in 2003 de eerste Chinese ruimtecabine Shenzhou in een baan om de Aarde.