Seropositieven krijgen weer toelating om VS te bezoeken

Buitenlanders met het hiv-virus mogen opnieuw de Verenigde Staten binnen. Dat heeft president Barack Obama bekendgemaakt. Sinds 1987 kregen duizenden seropositieve studenten, toeristen en vluchtelingen geen toelating om het land te bezoeken.

jlenaerts

Door de strenge wet is er sinds 1993 geen enkel internationaal aidsconferentie in het land gehouden omdat onderzoekers en activisten met het aidsvirus de Verenigde Staten niet binnen mochten. "Als we de aanvoerder willen zijn van de strijd tegen aids, moeten we ons er naartoe gedragen", zei Obama. De Amerikaanse president ondertekende een wet die een speciaal hulpprogramma voor armen met aids verlengd.

Ongeveer 1 miljoen Amerikanen zijn seropositief en elk jaar zijn er zo'n 56.000 nieuwe besmettingen. Obama kondigde eerder al aan dat hij het stigma dat mensen met hiv hebben, wil verwijderen. Tijdens een bezoek aan Kenia liet hij zich samen met zijn vrouw Michelle Obama op het hiv-virus testen.

Onbekend

In 1987 besloot het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid om het hiv-virus op de lijst van besmettelijke ziektes te zetten. In die tijd was er nog maar weinig bekend over het aidsvirus. Er zijn nog elf landen waar seropositieven niet welkom zijn: Armenië, Brunei, Irak, Libië, Moldavië, Oman, Qatar, Rusland, Saudi-Arabië, Zuid-Korea en Soedan.

Meer over Barack Obama

Aangeboden door onze partners