Waterburcht opent in lente 2010

De werken aan de Waterburcht op Domein Pietersheim zijn bijna afgerond. Toerisme Vlaanderen geeft nog een toelage van 444.000 euro voor de afwerking van de renovatie. Als alles goed gaat, opent de Waterburcht in de lente van 2010 de deuren. De historische burcht zal als zuidelijke toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen fungeren.

“Het binnenplein moet nog verhard worden met bakstenen en komt er een podium van 150 vierkante meter. Dat is bestemd voor kleinschalige muzikale optredens en theatervoorstellingen. Het zal tevens dienst doen als picknickplek voor schoolgroepen”, licht schepen van Toerisme Mark Curvers toe.

Het geld van Toerisme Vlaanderen zal ook gebruikt worden om de blootgelegde en geconserveerde resten van de historische woonvertrekken aan de achterzijde van het binnenplein met muurkorven te omringen. Om de ovale ronding van de Waterbucht in de verf te zetten, wordt aan de achterzijde van het binnenplein in de gracht een biezenkraag in bakken geplant. De taluds van de ringgracht rond de burcht worden ingezaaid als bloemenweide. Ten slotte kan nu ook de buitenverlichting geplaatst worden.

Gigantisch

Het kostenplaatje van al deze laatste werken bedraagt 1 miljoen euro. Daarvan neemt Toerisme Vlaanderen dus 444.000 euro voor zijn rekening. Ook bij Monumenten en Landschappen is een subsidieaanvraag ingediend voor een tegemoetkoming in het resterende bedrag. Het restbedrag zal ten laste van de gemeente vallen.

Het project rond de restauratie en herbestemming van de Burchtruïne startte in september 2006 en zal in totaal circa 8 miljoen euro kosten. Schepen Curvers: “Het is een gigantisch project dat alleen gerealiseerd kon worden dankzij de substantiële subsidies van Europese, Vlaamse, provinciale en andere instanties. Op het einde van de rit zal de gemeente ongeveer 27 procent van die 8 miljoen euro dragen. Wat nog meevalt, gelet op de omvang van het project.”

Sylvester HOUSEN

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio