“Fair Trade is goed, maar koffie is niet lekker”

De Hoeseltse gemeenteraad wil dat het lokaal bestuur een voortrekkersrol speelt om internationaal de eerlijke handel te bevorderen.

‘Fair Trade – Max Havelaar’ is in België het keurmerk voor goederen waar boeren in het Zuiden een rechtvaardige prijs voor krijgen én waarvan vast staat dat de landarbeiders in sociale omstandigheden werken én de productiemethoden milieuvriendelijk zijn.

Een fairtradegemeente moet voldoen aan zes voorwaarden. Eén daarvan was in Hoeselt al vervuld: er bestaat sinds één jaar een trekkersgroep die eerlijke handel promoot. Steven Driesen (Nieuw) is lid van die groep: “Een tweede voorwaarde is dat het lokale bestuur zich verbindt minstens één product aan te bieden aan zijn personeel en relaties, en via zijn informatiekanalen het idee van eerlijke handel promoot.”

Alleen Vlaams Belang-raadslid Roel Palmans stemde tegen. Palmans: “Van al het geld dat aan die Fair Trade besteed wordt, blijft te veel hangen bij de organisatie zelf en gaat er weinig naar de zelfstandige boer of landarbeider.” “Dat is nochtans net de bedoeling, maar goed, u heeft uw mening”, reageerde Driesen. Oppositiepartij CDH vond het bij monde van Fons Capiot wel goed dat de gemeentebestuur eerlijke handel ondersteunt, maar “het personeel liet me weten dat ze willen dat er uitgekeken wordt naar een andere koffie. De Max Havelaar die nu geschonken wordt, is niet lekker”.

FrPe

Meerderheid: Nieuw (6), VLD (6), CD&V (4)

Oppositie: CDH (2), sp.a (1), VB (1), onafhankelijk (1)

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio