Weinig respons op verlenging grafconsessies

Van de meer dan 6.000 mensen die werden aangeschreven om een concessieverlening of een omzetting naar gekochte grond op de Maasmechelse kerkhoven te bekomen, heeft nog maar 13 procent gereageerd. Dat zegt raadslid Jos Lambrichts (CD&V) op basis van verslagen van het schepencollege.

“Dat bracht al 250.000 euro op, maar het gaat slechts over 804 dossiers van in totaal meer dan 6.000”, weet Lambrichts. De meerderheid (Open Vld-sp.a/Groen!) liet vorig jaar voor Allerheiligen meer dan 6.000 bekendmakingen op de gemeentelijke begraafplaatsen aanbrengen. Daarop volgde een golf van protest. Een jaar later zijn amper 432 concessieverlengingen en 372 omzettingen van niet-gekochte naar gekochte grond geregistreerd.

“De respectloze aanpak van vorig jaar was echt niet nodig. De gemeente had hiertoe absoluut geen verplichting. Het tariefreglement is immers al van toepassing sinds 2004. Tot 2008 werd dit reglement alleen toegepast op de nieuwe begravingen”, benadrukt Lambrichts. “De meerderheid vond vorig jaar plots dat ook de begraafplaatsen van overledenen die al jaren begraven waren, extra geld moesten opbrengen.”

“Vaak zorgen de betalingen van deze grafconsessies voor heel wat discussie binnen families. Bovendien zijn het voor heel wat families dure rekeningen, soms tot 1.000 euro of meer. Met welke gevoelens trekken de resterende 87 procent van de nabestaanden straks naar het graf van hun dierbaren”, vragende christen-democraten zich af.

JTh

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio