Straten rond Tongerse basiliek zijn nu ook archeologische zone

Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois geeft de Tongerse Onze-Lieve-Vrouwebasiliek en onmiddellijk aanpalende straten en pleinen met een ministerieel besluit een bestemming als archeologische zone. Zo zijn er maar zes in Vlaanderen. Limburg staat op kop: de zone rond de basiliek is al de derde in Limburg.

Basiliek, Vrijthof, Vlasmarkt, Koppelkist, Allee Verte, Graanmarkt, Stadhuisplein, Onze-Lieve-Vrouwe- en Kloosterstraat worden met dit voorlopige besluit ingekleurd als archeologische zone. Bij recente opgravingen zijn er sporen gevonden van een bijzonder luxueuze Romeinse villa uit de tweede eeuw na Christus en een bisschopskerk uit de vierde eeuw na Christus. Minister Bourgeois: “De hele zone is één van de belangrijkste archeologische sites in Europa over de ontwikkeling van het eerste christendom in Europa. De site is sinds de vierde eeuw onafgebroken een cultusplaats.”

Nog niet definitief

De zone is dus voorlopig gevrijwaard van werken die ondergrondse schatten zouden kunnen vernietigen. De komende herinrichting van de Grote Markt zal daar dus rekening mee moeten houden. In de zone bevinden zich zeventien privéwoningen. Ook die particulieren zullen, zonder archeologisch onderzoek, niets mogen veranderen aan de ondergrond die vanaf nu beschermd is, zij het voorlopig. Het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed (VIOE) heeft een jaar de tijd om de zone precies af te bakenen voor er een definitief beschermingsbesluit kan komen. Er kunnen bezwaren ingediend worden. In principe volgt de definitieve bescherming na een jaar.

Zesde zone

De site onder en rond de Tongerse basiliek is de zesde zone in Vlaanderen die archeologisch beschermd is. Voor Limburg is het de derde site na het Romeins aquaduct (Beukenberg, Heers-Tongeren) en de neanderthalersite in Veldwezelt (Lanaken).

Villa Ruland

Voorts heeft minister Bourgeois de villa Ruland, een Hasselts art deco-gebouw in de stationsbuurt, en de Tongerse Sint-Lutgardiskerk definitief beschermd als monument.

Jan BEX

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio