Virga Jessefeesten 2010 in het teken van Idool

Acht op tien ‘rotten’ - buurten of straten - zijn op dit moment al bezig met hun versiering voor de 45ste Virga Jessefeesten die in augustus 2010 op de Hasseltse kalender staan. Uitzonderlijk vroeg, klinkt bij het organisatiecomité, dat vrijdag zelf zijn nieuwe secretariaat en het thema van de Zevenjaarlijkse Feesten voorstelde: ‘Virga Jessefeesten 2010, tijd ons gegeven’.

“Het heeft inderdaad wat tijd nodig om door te dringen wat achter die slogan zit”, geeft voorzitter Guido Breban van het Virga Jessecomité toe. Bij het bedenken van het thema voor de 45ste feesten hebben ze - zoals bij de vorige edities - inspiratie gezocht in de actualiteit: “Twee dingen waren ons opgevallen. Op de eerste plaats struikel je tegenwoordig over de Idool- en realityprogramma’s. Mensen klimmen heel snel op tot ster maar worden even snel met de grond gelijkgemaakt. Zoals Jezus als koning is ingehaald en datzelfde weekend aan het kruis werd getimmerd. Daarnaast merk je dat mensen steeds meer op zoek gaan, naar zin, iets meer dan de dagelijkse stress. En vanuit die twee invalshoeken hebben we gekeken wat de VJ-feesten kunnen bieden.”

Het antwoord: een ‘idool’ of ster in de vorm van de Virga Jesse en tijd om even die stress achter je te laten. “Tijd om samen te werken aan versieringen, om samen te zitten, om te babbelen over dingen waarvoor er anders geen tijd is”, zeggen Guido Breban en Luc Smeets.

Vroeger

Dat verhaal doen ze tijdens de drie ommegangen die vanaf 15 augustus 3 zondagen door Hasselt trekken. “Maar iedereen is vrij: wie ons verhaal wil volgen, mag dat. Wie niet, ook goed.” Overigens, het zal een bewogen zomer voor Hasselt (en het organisatiecomité) worden: naast de VJ-feesten is er in augustus ook Theater op de Markt, Rimpelrock en Pukkelpop. “Dat beseffen we, daarom zijn we voor deze feesten vroeger dan gewoonlijk begonnen.”

DJ/CV

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio