Gerechtelijke politie voert actie

Vrijdag hield het Nationaal Syndicaat van het Politie- en Veiligheidspersoneel (NSPV) een protestactie om de onveilige huisvesting van de federale gerechtelijke politie aan de kaak te stellen. Zowat 20 militanten hielden een uur de wacht vóór het gebouw aan de Maastrichterstraat. Niet iedereen steunt de actie.

Volgens Carlo Medo (NSPV) is dit flatgebouw met 3 verdiepingen levensgevaarlijk: “De elektriciteitsvoorzieningen zijn verouderd en er liggen gevaarlijke producten opgeslagen in het labo. Hier werken 56 personeelsleden en er is nergens een evacuatiemogelijkheid. Er is een smalle trap, geen branddeuren of rookmelders. De verhuizing naar de Ambiorixkazerne werd al 4 keer opgeschoven: eerst was het gepland in 2005, nu zou het medio 2011 zijn.”

Nationaal voorzitter Jan Schonkeren kwam de actievoerders steunen: “Ik mag het labo niet binnen om geen vreemde dna-sporen achter te laten, maar wie wil douchen moet wel eerst door het labo. De politievakbond heeft een stakingsaanzegging ingediend. Die loopt af op 30 november. Ook wil de vakbond via een kortgeding de sluiting van het gebouw afdwingen.”

Onnodige kosten

Volgens gerechtelijk Directeur Patrick Daelmans zijn de meeste personeelsleden geen vragende partij om te verhuizen: “Ik heb begrip voor deze actie want ik ben ook bekommerd om de veiligheid van het personeel. Er moeten dingen veranderen qua brandveiligheid maar ik begrijp ook dat het niet op één dag opgelost kan worden.”

Een vertegenwoordiger van Cypol, de vakbond waar de meeste speurders zijn aangesloten, steunt de actie niet: “We zitten hier goed en netjes en voelen ons niet onveilig. Er zijn wat gebreken maar met een verhuizing in het vooruitzicht moeten er geen onnodige kosten worden gemaakt.”

DiRo/NV

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio