Negentig vijftigplussers willen bedrijf beginnen

Unizo en Syntra Limburg hebben in een jaar tijd negentig vijftigplussers ertoe kunnen aanzetten om te ondernemen. Dat is ruim dubbel zoveel als de verwachtingen tijdens de voorstelling van het project. Het initiatief wordt dan ook onverminderd voortgezet.

Wij spraken met vijftigplusser Ralf Kranenburg (51), die een bedrijfje wil uitbouwen voor het verwerken van palletten. Ralf is afkomstig van het Duitse Karlsruhe. “Daar heb ik de beroepsafdeling automechanica en metaalbewerking gevolgd”, zegt hij. “Omdat het ambacht van garagist stilaan verdwijnt en ik niet aan de band wilde staan, ben ik werk gaan zoeken in andere sectoren. Eerst als werknemer en van 1985 tot 2004 als zelfstandige. Ik was actief in de horeca en in de amusementswereld. Een leuke baan, maar dan leer je een vrouw kennen en moet je keuzes maken.”

Palletten

Ralf Kranenburg volgde zijn vrouw naar Maasmechelen, waar ook haar ouders woonden. “Daar moest ik weer van onderaan beginnen. Via interimkantoren kreeg ik werk. Bij kippenbedrijf Pingo heb ik zo bijna twee jaar gewerkt, maar een vaste baan zat er niet in. Ik heb in nog een viertal andere bedrijven gewerkt, maar zonder duidelijk toekomstperspectief”, zegt Kranenburg. Het was hem in die periode wel opgevallen dat al die bedrijven hun gebruikte palletten torenhoog opstapelen. “Ze hadden geen recyclagesysteem. Ik dacht meteen: ‘Daar moet iets aan gedaan worden’. Maar dan moest ik ook weer een eigen zaak in het leven roepen.”

Ralf Kranenburg kwam terecht bij Syntra en Unizo en kreeg advies, begeleiding en een opleiding om zijn eigen zaak te kunnen runnen. “Het is allemaal niet zo eenvoudig. De taal - ik spreek Duits - is al een drempel, maar ook de mentaliteit hier is totaal anders. Daarom ben ik bijkomende taallessen gaan volgen. Als alles meezit kan ik begin volgend jaar van start gaan met mijn bedrijfje. Het kantoor bevindt zich voorlopig thuis. Op termijn voorzie ik een uitbouw tot een volwaardig bedrijf.”

Project

Bij Unizo en Syntra zijn ze tevreden met het project. “In één jaar tijd hebben we 90 vijftigplussers kunnen aanzetten om hun eigen bedrijf te beginnen. Dat is meer dan verwacht bij de voorstelling van het project”, klinkt het daar.

Chris NELIS

Unizo-Limburg Startersservice:

011/26.30.96 of

limburg@startersservice.be

Syntra Limburg: 011/30.32.10 of

els.maes@syntra-limburg.be

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio