Straks zonnecellen op kleding

Onderzoekers van het Instituut voor Materiaalonderzoek (IMO) van de UHasselt hebben samen met collega’s van de Zweedse unief van Linköping een doorbraak bereikt op het vlak van plastic zonnecellen.

Plastic zonnecellen bestaan al langer dan vandaag. Ze bestaan uit een mengsel van geleidende polymeren en koolstof ‘nanovoetballetjes’. Ze zijn erg flexibel, en bovendien snel en goedkoop te produceren.

Probleem is dat het rendement van die plastic zonnecellen voorlopig nog te laag ligt. “De huidige populaire zonnecellen uit silicium halen een rendement van 8 tot 20%. Onze plastic zonnecellen raken voorlopig niet verder dan 6%”, zegt professor Jean Manca, decaan van de faculteit wetenschappen aan de UHasselt.

Rendement

Om het rendement van plastic zonnecellen op te krikken, kan je twee dingen doen. Ofwel de productie van de stroom (ampère) opdrijven, ofwel de spanning (volt) optrekken. “Het is op dat laatste vlak dat we een doorbraak hebben bereikt”, zegt Manca. “We weten nu welke eigenschappen toekomstige plastics moeten hebben om het zonlicht optimaal om te zetten naar elektriciteit. Het is dankzij de hypergevoelige apparatuur van het IMO dat we die processen op het spoor zijn gekomen.”

Volgens professor Manca kan de doorbraak leiden tot een verhoging van het rendement van zonnecellen met één procent per jaar. “Over het algemeen wordt aangenomen dat een rendement van 10% nodig is om de commerciële drempel te overschrijden”, zegt Manca.

Vanaf dan staat enkel onze fantasie het aantal relevante toepassingen in de weg: zonnecellen op kleding om je eigen iPod of gsm op te laden, zonnecellen op voertuigen... U bedenkt het maar.

Dominiek CLAES

Aangeboden door onze partners

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio