Patrik Vankrunkelsven (Open Vld) kapt met politiek

Print
Patrik Vankrunkelsven (Open Vld) kapt met politiek

Patrik Vankrunkelsven (Open Vld) kapt met politiek

Patrik Vankrunkelsven, senator voor Open Vld, zet een punt achter zijn politieke carrière. Dat heeft gezegd hij in De Zevende Dag. Open Vld-voorzitter Guy Verhofstadt is niet verrast.

Vankrunkelsven, die tot 2006 ook burgemeester was van de Antwerpse gemeente Laakdal, stelt dat hij "ontgoocheld en gedegouteerd" is.

Hij kon zich niet vinden in de partijlijn van Open VLD in de discussie over het algemeen rookverbod. "De mayonaise pakt niet meer," aldus de senator in De Zevende Dag.

Vankrunkelsven, huisarts van opleiding, gaat zich nu opnieuw toeleggen op geneeskunde en meer tijd doorbrengen met zijn gezin.

Linker vleugel

Patrik Vankrunkelsven wordt tot de linker vleugel van Open Vld gerekend. Hij was van 1998 tot 2000 voorzitter van de toenmalige VU en geraakte via een tussenstap bij Spirit onder dak bij de Vld. Vankrunkelsven is een vaste klant tijdens de Bomspotting-acties bij de NAVO-basis bij Kleine-Brogel.

Burgemeester af

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 verloor zijn kartelpartij Pro-Laakdal (ook wel Nieuw-Vld genoemd) de helft van haar zetels, terwijl concurrent CD&V er fors vooruit ging.

"Veel succces"

"Patrik had al langer laten verstaan dat hij was uitgekeken op de politiek", reageert een niet verbaasde Verhofstadt. "Ik respecteer zijn beslissing en wens hem veel succes met de nieuwe weg die hij nu inslaat."

De oud-premier laat het niet na om Vankrunkelsven nog te bedanken voor zijn jarenlange inzet in de Senaat. "Als arts spitste hij zich vooral toe op het menswaardig, moderner en efficiënter maken van onze gezondheidszorg, en in belangrijke medisch-ethische debatten zoals het euthanasiedebat en de discussie over orgaandonatie groeide hij uit tot een gewaardeerde en gezaghebbende stem."