"We zijn onze zoon voorgoed kwijt"

Print
"We zijn onze zoon voorgoed kwijt"

We zijn onze zoon voorgoed kwijt

Mama Chantal Vanruymbeke kreeg zondagavond nog een telefoontje van VdB uit Senegal. "Frank was heel vrolijk en blij. Na tien moeilijke jaren gebeurt dit. Het is onwezenlijk. We zijn onze zoon voorgoed kwijt."

Sabrina Mattan, de echtgenote van Franks beste vriend Nico Mattan, reageert vol ongeloof: "Nico was tevreden dat de prestaties van Vandenbroucke de laatste tijd weer wat beter waren. Het is niet te geloven dat Frank nu dood is."

"Hier ben ik echt niet goed van", zegt Lucien Van Impe. "Ik sprak hem onlangs nog en hij zag er fris en monter uit. Onbegrijpelijk!"

Verjaardag in mineur

Johan Museeuw wordt uitgerekend dinsdag 44 jaar. "Dit is mijn slechtste verjaardag aller tijden", zegt de ex-renner. "Ik verlies omzeggens een generatiegenoot, maar zeker een vriend."

"Toen ik vanochtend mijn gsm aanzette, had ik een pak sms'jes en berichten. Ik dacht: ze zijn mijn verjaardag dan toch niet vergeten. Maar het merendeel ging over Frank. Ik wist niet wat ik hoorde."

"Een tijdje ben ik zijn rechterhand geweest", vertelt Museeuw. "Ik was een soort vaderfiguur. Hij was een enfant terrible, maar dat vergaf je hem. Ik heb al die tijd een goeie relatie gehad met hem. Ik uitte wel steeds mijn ongezouten mening. Het botste soms wat, maar we waren nooit kwaad op elkaar."

'Als mijn zoon'

Patrick Lefevere, zeven jaar lang de ploegleider van Vandenbroucke, kende hem heel goed. "Ik mag wel zeggen dat ik hem even goed ken als mijn zoon. Ik heb zeven jaar met hem samengewerkt en in die tijd hadden we maar twee meningsverschillen."

"De laatste tijd was hij wel niet zo goed. Hij zei tegen mij: 'Ik wil graag koersen, maar niemand wil mij.' Ik geloofde niet echt in een comeback van Frank. Dat zou niet mogelijk zijn onder die druk. Ik zag in hem vooral een ploegleider. Ik heb maar één renner gekend die een koers kon ontleden zoals hij en dat is Paolo Bettini."