VdB voor eeuwig verbonden met Luik-Bastenaken-Luik (video)

Print
Wijlen Frank Vandenbroucke zal voor wielerliefhebbers eeuwig en altijd verbonden zijn met zijn magistrale zege in Luik-Bastenaken-Luik, op 18 april 1999.

Vandenbroucke had op voorhand aangekondigd dat hij Michele Bartoli, tweevoudig winnaar in 1997 en 1998, een lesje zou leren. Op de zwaarste beklimming van de dag, La Redoute, ging Bartoli een eerste keer. VdB remonteerde de Italiaan - wat volgde, werd wielergeschiedenis.

Beluister hieronder de herinnering van wielerjournalist Guy Van Den Langenbergh:

Spurt bergop

Vandenbroucke (toen bij Cofidis) zette het in volle beklimming op een spurten tegen Bartoli. De renner van Mapei probeerde langs VdB te blijven, maar ging er enkele meters later aan. VdB stoof naar boven, maar liet zich in de afdaling weer bijbenen.

VdB won de rit uiteindelijk op memorabele wijze. Op Saint-Nicolas ging hij op en over Boogerd, en hij finishte solo. Het was het hoogtepunt van een fantastisch wielerjaar waarin onze landgenoot excelleerde. Hij won in het najaar ook twee ritten in de Vuelta, en strandde op een zucht van de wereldtitel door twee gebroken polsen.

Bekijk hieronder het filmpje van '10 jaar Sporza' via YouTube: