Frank Vandenbroucke (34) overleden

Print
Wielrenner Frank Vandenbroucke is overleden aan de gevolgen van een longembolie. De renner werd dood aangetroffen in een hotel in Senegal, waar hij op vakantie was. VdB werd 34. Hij laat twee dochters na. Teken het online rouwregister.

Het overlijden van de wielrenner werd maandagavond bekendgemaakt tijdens het tv-programma 'Studio 1' op de RTBF. De regionale zender TV Oost bevestigde het nieuws, dat insloeg als een bom.

Beluister hieronder wielerjournalist Guy Van Den Langenbergh over leven en dood van Vandenbroucke. Hij begint met te vertellen waarom VdB het enfant terrible was.

Groot talent

Frank Vandenbroucke werd op 6 november 1974 geboren in Moeskroen. Hij ontpopte zich tot één van de grootste talenten van de Belgische wielersport. Hij werd in 1991 Belgisch kampioen bij de nieuwelingen en een jaar later bij de junioren. Hij trok - tegen de wil van zijn oom Jean-Luc - van Lotto naar Mapei, waar hij aan de zijde van de beste wielrenners ging rijden.

Vandenbroucke won gestaag aan aanzien. In 1995 zette hij met Parijs-Brussel een eerste echte klassieker op zijn palmares, in 1996 was hij de beste in de Ronde van de Middellandse Zee en de Ronde van Oostenrijk. Hij won dat jaar ook eendagskoersen als de Scheldeprijs en de GP van Plouay.

Succesjaar 1999

Eind jaren negentig greep Vandenbroucke meermaals de bloemen: in de Ronde van Luxemburg (1997), het jaar daarop in Parijs-Nice en in de semiklassieker Gent-Wevelgem.

In 1999 kwam hij uit voor Cofidis, en dat werd zijn boerenjaar: hij won de Omloop het Volk, reed beresterk in de Ronde van Vlaanderen om uiteindelijk Luik-Bastenaken-Luik te winnen - zijn mooiste overwinning. Herbekijk de heroïsche strijd met Michele Bartoli "We zijn onze zoon voorgoed kwijt"!

Dopingperikelen

In het najaar van 2009 pakte hij ook twee ritten in de Vuelta. Na een teleurstellend WK, waarin VdB zijn beide polsen brak, werd de renner opgeroepen als getuige in een dopingzaak tegen zijn soigneur Bernard Sainz. Vandenbroucke werd echter nooit betrapt op dopinggebruik.

In 2002 troffen speurders wel doping aan tijdens een huiszoeking, maar Vandenbroucke testte negatief en beweerde dat het "voor zijn hond was". In zijn boek 'Ik ben God niet' zou hij vele jaren later een amfetamineverslaving toegeven.

Zelfmoordpogingen

Het bezit van doping leverde de renner evenwel een schorsing op. Sindsdien ging het ook op sportief vlak bergaf, hoewel hij nog even opflakkerde in het voorjaar van 2003. In de zomer van 2004 probeerde Vandenbroucke echter een einde te maken aan zijn leven na een ruzie met zijn vrouw, Sarah Pinacci. Drie jaar later ondernam hij een tweede zelfmoordpoging.

Eerder dit jaar schreef VdB de proloog van de Boucles de Artois op zijn naam. Dat was zijn eerste overwinning in negen jaar, de kermiskoers(en) in Zwevegem niet meegerekend. Hij voelde zich als herboren en noemde in een interview met Marcel Vanthilt "2009 zijn grand cru-jaar". Bekijk het interview hieronder via YouTube.

Longembolie

Vandenbroucke was de laatste weken op zoek naar een nieuwe ploeg. VDB was op vakantie toen hij werd getroffen door een longembolie. Daarbij wordt één van de longslagaders afgesloten, waardoor het erdoor verzorgde longweefsel niet of slechts gedeeltelijk van bloed kan worden voorzien.

Vorige week verklaarde dokter Aldo Sassi, directeur van het Mapei Sports Centrum, nog dat Vandenbroucke het in zich had om nog een klassieker te winnen. Het heeft niet mogen zijn.

Lees ook enkele reacties op het overlijden van VDB. hier

Lees ook: Medicijnen gevonden bij Vandenbroucke, familie vraagt autopsie

Bekijk ook de beelden van Zoom.in: