"Bejaarden pesten elkaar nog meer dan kinderen"

Uit Nederlands onderzoek blijkt dat één op de vijf senioren in rusthuizen gepest wordt door medebewoners. “In Vlaanderen is die toestand even schrijnend”, zegt geriater Lucien De Cock.

wverhaert

Niet alleen kinderen, maar ook tachtigplussers maken elkaar het leven zuur. Terwijl alle preventieprojecten rond pestgedrag gefocust zijn op pesten op school of op het werk, blijkt dat er in de rust- en verzorgingstehuizen onderling tussen de oudjes veel gekoeioneerd wordt. Zo’n 20 procent van de bewoners van verzorgingshuizen zegt weleens te worden gekweld door medebewoners.

“Ik kijk hoegenaamd niet op van deze studie”, zegt geriater De Cock. “Ik maak het dagdagelijks mee dat ik moet zeggen: ‘Madame, dat is nu toch niet schoon van u dat ge zoiets zegt of doet’."

Rivaliserende vrouwen

“80 procent van de rusthuisbewoners is van het vrouwelijk geslacht. Er is dus een groot vrouwenoverschot en een mannentekort. Op jaloezie staat geen leeftijd. Sommige vrouwen claimen dat een bepaalde man hun vriend is en kunnen niet verdragen dat een andere vrouw ook aandacht van die man krijgt."

"Ze wreken zich door kleding te verstoppen, het kleineren aan tafel of ze gaan kwaadspreken over hun rivale tegen de verpleging. Dat intimideren van het personeel kan heel ver gaan.”

Kristin Matthyssen

Aangeboden door onze partners